Västgötaresan med  gillet i Strängnäs den 18 maj

Maria Vretemark guidar

Resan var mycket välarrangerad med intressanta besöksmål och kunniga guider. Efter lunch på Billingehus i Skövde med vidunderlig utsikt ner över sta´n fortsatte färden till Varnhem.

Resans höjdpunkt var Maria Vretemarks guidning på nyinvigda Kata Gård, den överbyggnad, som ligger på kullen ovan klosterruinen vid Varnhems klosterkyrka, över de arkeologiska utgrävningarna och ruinen efter en gårdskyrka från vikingatiden.

Utställningen "Kristna vikingar i Varnhem" visas i Kata Gård. Den berättar om tiden innan munkarna kom, om gårdskyrkan och vem Kata var och om utgrävningarna och fynden. Vi fick veta att kristnandet av Västergötland skedde flera generationer före Olof Skötkonungs dop i Husaby, som ska ha ägt rum i början av 1100-talet. De arkeologiska utgrävningarna, som ligger till grund för de nya kunskaperna pågick under 2005-2008.


Kata Gård har fått namn efter den kvinna, vars grav man funnit intill gårdskyrkan på kullen. Tack vare en runristad gravsten vet man namnen på Kata, hennes make och hennes bror: "Kättil gjorde denna sten efter Kata sin hustru, Torgils syster"

DNA-analyser visar att Kata var 160 cm lång, hade ljusbrunt hår och blågrå ögon. Hon var i 35-årsåldern och spensligt byggd när hon dog. Det finns inga förslitningsskador på skelettet, inga tecken på hårt arbete Hon hade fina jämna tänder, utan karies, infektioner eller påtagligt slitage. Detta och gravens placering precis intill kyrkoruinens vägg på norra sidan, den välbyggda kalkstenskistan och runstenen ger besked om att Kata tillhörde samhällets elit. Troligen var hon storgården Varnhems ägarinna under första hälften av 1000-talet. Ett hundra år senare i mitten av 1100-talet skänktes Varnhems egendom av en "fru Sigrid" till kyrkan så att Varnhems munkkloster kunde etableras. Cistercienserklostret blev snart ett av Skandinaviens största. Varnhems klosterkyrka med klosterruinen är en sevärdhet i sig men med Kata Gård så blir Varnhem en historisk centralpunkt i Sverige.


Garnisionsmusëet i Axvall

Efter promenad ner till klosterkyrkan, guidad visning av Birger Jarls grav och andra gamla svenska kungagravar gick färden vidare mot Axvall och Garnisonsmuseet, där Björn Lippold, kunnig ciceron informerade om museets historia och det centrala soldatregistret. Vi fick lära oss lite flyghistoria. Axvalla hed var militärflygets vagga. År 1912 etablerades arméns första flygförband i Axvall med det officiella namnet Kungliga fälttelegrafkårens flygskola. En av de första och mest entusiastiska tillskyndarna var kapten Hamilton, som i sitt liv gjorde 11 uppstigningar och lika många kraschlandningar innan han förbjöds att flyga! Garnisonsmuséet är inrymt i en av de många lägerhyddorna från 1903, som finns kvar sen de militära mötena under den indelta arméns tid.

 Vår hemfärd gick genom den vackra Vallebygden över Skärv - Flämslätt - Lerdala - Mariestad och vidare mot Mälardalen. Detta blev en mycket lyckad dagsresa i den blommande sköna maj. Garnsionsmusëet i AxvallKlosterkyrkan


Foto: Christina Norén-Svensson o Helena Gradow

.


.